ELÄMÄNTYYLISI TILINTARKASTUS

Xaryu suhtautuu yhtä intohimoisesti kilpailulliseen pelaamiseen (hän on tason 60 Mage!) ja terveyteen. Hän on herättänyt kiinnostusta kannustamalla pelaajia nousemaan uudelle tasolle paitsi pelissä, myös omassa kehossaan. Hänet voi löytää niin striimaamasta korkeatasoisia WoW-areenaotteluita kuin myös ohjaamasta live-videotreenejä pelaajille, jotka haluavat sisällyttää terveellisiä elintapoja arkipelaamisen lomaan. Juttelimme Xaryun kanssa siitä, miten hän on pelillistänyt kuntoilua seuraajilleen, säilyttänyt positiivisen ajattelutavan ja kertonut tarinansa matkastaan kohti itsensä toteuttamista.

HAJOAMISPISTEESTÄ TASAPAINOON

”Opiskelin yliopistossa, kun olin 20–21-vuotias. Pelasin paljon. En treenannut riittävästi. Katsoessani peiliin näin haurauteni ja heikkouteni. Sairastelin paljon, elämäntapani eivät olleet kovin terveellisiä... tajusin, että jonkin on muututtava. Tämä ei ole OK. Muutoksen on tultava itsestäni, asenteestani.

Mielestäni on tärkeää tehdä elämäntyylin tilintarkastus. Viekö päivän jokainen hetki minua eteenpäin kohti sitä ihmistä, joka haluan olla?”

PAREMPI OLO, PAREMPI PELI

”Tapojen kokoaminen yhteen on erittäin tärkeää. Ihmiset kyselevät usein, miten olkapäiden liikkuvuutta voi parantaa. Tai miten selkäkivuista pääsee eroon. Yleensä näiden alueiden vahvistaminen ja liikkuvuuden lisääminen on tarpeen. Mutta yhtä ratkaisevaa on elämäntyyli, eikö vaan? Jos joogaat aamulla kolme varttia tai tunnin, mutta istut sitten 12 tunnin ajan töissä... lopputulos on miinuksen puolella. Jos jatkat tätä tahtia, viiden vuoden kuluttua lantiosi on todennäköisesti kireämpi, eikö niin? Jooga on mahtavaa. On tärkeää kuitenkin suorittaa koko elämäntyylin tilintarkastus. Ryhti on tärkeä selkärangan terveyden kannalta, koska me pelaajat istumme ison osan päivästä. Ryhti ylläpitää kehon linjausta ja verenkiertoa. Pitkäaikainen istuminen missä tahansa asennossa rasittaa kehoa, vaikka ryhtisi olisi täydellinen.”

”Ryhti on tärkeä selkärangan terveyden kannalta, koska me pelaajat istumme ison osan päivästä. Ryhti ylläpitää kehon linjausta ja verenkiertoa.”

— Xaryu

VAIHTAMALLA PARANEE

“Mielestäni kaikki asennot ovat ihan hyviä, mutta on tärkeää vaihtaa asentoa aika ajoin. Mitä se tarkoittaa? Voit esimerkiksi pelata pitäen toisen polven koholla vähän aikaa; tämä avaa polvea ja lonkkaa ja helpottaa lantion asentoa. Saatan tehdä näin vaikka viiden minuutin ajan. Sitten vaihdan toisen jalan koholle viideksi minuutiksi, ja lopuksi pidän molemmat jalat alhaalla viiden minuutin ajan. Strategiani on eri asentojen välillä vaihtaminen. Otan mielelläni liikettä mukaan ja vaihdan kehon asentoa aina 20–30 minuutin välein."

TERVEELLINEN LAITTEISTO PRIORISOI PITKÄN AIKAVÄLIN TERVEYTTÄ

”Pidän Aeron-tuolista erityisesti siksi, että voin sen avulla istua samassa asennossa paljon pidempään kuin perinteisessä tuolissa. Keho pysyy linjassa, selkäranka suorana, kyynärpäässä 90 asteen kulma. 

Yleensä striimaustapahtumissa ei ole Herman Millerin tuoleja, jolloin ajattelen: ’Voi pojat, onpa ikävä tuoliani!’ Kotiin on mukava palata sen jälkeen. Pidän lannerangan tuesta. Pidän räätälöitävyydestä. Pidän siitä, että voin laskea sen riittävän matalalle. Olen melko lyhyt, joten minulle on tärkeää voida laskea tuolia alaspäin, jolloin jalkateräni ovat kokonaan kiinni lattiassa. Joskus tuoleja ei voi säätää niin matalalle kuin haluaisin. 

Sama juttu korkeudensäädöllä varustetun Nevi-pöydän kanssa. Sen voi säätää paljon matalammalle kuin normaalit pöydät. Kahta edellistä pöytääni ei voinut säätää niin matalalle, että olisin saanut kehoni oikein linjaan, mutta tämä pöytä onnistuu siinä täydellisesti.”

MUISTA #DoYourDailies

”’Dailies’ on käsite World of Warcraftista ja tarkoittaa perustason tehtäviä, joita tehdessä hahmosi kasvaa vahvemmaksi ja täydellisemmäksi. Eräänä päivänä noin puolitoista vuotta sitten istuin puolisoni kanssa ulkona ja tajusimme: ’Hei, mehän voimme ottaa dailies-tehtävät käyttöön! Ne voivat olla tosielämän tavoitteita.’ Ne ovat perustason juttuja, joita voit tehdä arjessa lisätäksesi tosielämäsi hyvinvointia. Tee itsestäsi hahmo. Siitä ei pitänyt tulla niin isoa juttua, mutta kaikki olivat asiasta innoissaan! 

Yleensäkin elämässä on usein hyvä katsoa asioita uudesta näkökulmasta. Terveys ja kuntoilu saattavat kuulostaa monen mielestä pelottavalta urakalta. Yksinkertaistamalla asian alkutekijöihinsä voidaan ajatella, että teet vain nämä dailies-tehtävät. Monet ihmiset ovat tulleet sanomaan: ’Olen tehnyt dailies-tehtävät kolmen kuukauden ajan ja oloni on mahtava.’

Pienet teot muodostavat ajan mittaan isompia onnistumisia. Tällainen huomaamaton hyöty kerääntyy pikkuhiljaa.” 

TAVOITTEIDEN SAAVUTTAMISEN AVAIN ON MOTIVAATION SÄILYTTÄMISESSÄ, PIENTEN ONNISTUMISTEN JUHLIMISESSA JA EPÄONNISTUMISISTA OPPIMISESSA

”Suhtaudun näihin juttuihin niin intohimoisesti, koska olisin tarvinnut niitä itse nuorempana. Olin yksi niistä tyypeistä, jotka pelaavat videopelejä 16 tuntia päivässä. Minulla ei ollut montaa kaveria. Eristäydyin huoneeseeni päiväkausiksi. En syönyt terveellisesti. Tämä kaikki vaikutti kielteisesti fyysiseen terveyteeni ja mielenterveyteeni, jotka helposti alkavat hiljalleen lipsua. 

Jos onnistut kehittämään onnistumiseen keskittyvää ajatusmaailmaa saavuttamalla pieniä voittoja päivittäin, mitä siitä seuraa? Saat vauhtia, jonka avulla voit heti tarttua seuraavaan haasteeseen: ’Tämä onnistuu, mikään ei pysäytä minua.’ Kääntöpuolelta katsottuna vaikka et onnistuisikaan saavuttamaan tavoitettasi, voit kääntää asian toisin päin, eikö niin? Voit sanoa oppineesi haasteesta ja kykeneväsi parempaan seuraavaan tavoitteen kohdalla.

Voit tarkastella asioita positiivisessa valossa: kääntää negatiivisen positiiviseksi vaihtamalla näkökulmaa ja samalla keräten pieniä päivittäisiä onnistumisia. Kaikki mitä teen on osa jotakin suurempaa, ja vauhti kiihtyy. Ja vaikka joskus epäonnistuisinkin, en anna sen masentaa. Opin siitä ja jatkan eteenpäin.”

6 ASKELTA TERVEELLISEMPÄÄN ELÄMÄÄN: NÄIN AMMATTILAISPELAAJA XARYU (JA HÄNEN SEURAAJANSA) PYSYVÄT KUNNOSSA PÄIVITTÄISTEN, HELPOSTI SAAVUTETTAVIEN HYVINVOINTITAVOITTEIDEN AVULLA.

XARYUN TUOTEVALINNAT

”Pidän Aeron-tuolista erityisesti siksi, että voin sen avulla istua hyvässä asennossa – selkäranka suorana ja kyynärpäät ja polvet 90 asteen kulmassa – paljon pidempään kuin perinteisessä tuolissa. Haluan voida laskea tuolia alaspäin, jolloin jalkateräni ovat kokonaan kiinni lattiassa.”